1 Despre proiect

SmarandaBraescuAnul acesta s-au împlinit 81 de ani de când paraşutista Smaranda Brăescu stabilea un record mondial absolut la paraşutism.
La 19 mai 1932, Smaranda Brăescu stabileşte un record mondial absolut, printr-o lansare cu paraşuta pe aeroportul din Sacramento de la înălţimea de 7.233 de metri, salt care a durat în jur de 25 de minute.
La plecare către doborârea recordului, Smaranda Brăescu spune: ”Viata mea nu înseamnă nimic daca o ţin pentru mine. Viata mea o dăruiesc tarii, dar vreau sa o dăruiesc frumoasa si încărcată de glorie. Nu mă voi întoarce decât biruitoare”.
Aceasta lansare, omologata de către Federaţia Aeronautică Internaţională, i-a înscris numele în Cartea de Aur a aviaţiei mondiale.

Recordul stabilit de Smaranda Brăescu va fi cu greu doborât, abia peste 20 de ani un alt român, de capitanul aviator Traian Demetrescu-Popa, care, la 8 mai 1951, pe aerodromul Popeşti-Leordeni, efectuează o lansare de la înălţimea de 7.250 m, cu o cădere liberă de 6.500 m, păstrând în panoplia aviaţiei române mândria recordului naţional şi mondial. Recordul va rămâne în picioare vreme de 19 ani.

La 20 august 1970, generalul Grigore BAŞTAN, comandant al Trupelor de Paraşutişti şi locţiitor pentru Paraşutişti al Comandantului Aviaţiei Militare, stabileşte recordul naţional de paraşutare de la 10.000 m, cu o cădere liberă de 7.000 m.

Pentru realizarea acestui record, Generalul Grigore BAŞTAN a utilizat cele două modele de paraşute gândite şi proiectate de el – BG7M și BG3M, care au funcţionat ireproşabil.

După 43 de ani, recordul este încă nedoborât…

După aproape jumătate de secol, un grup de zburători entuziaşti, susţinuţi la propriu de către Aeroclubul României prin directorul general GEORGE ROTARU http://aeroclubulromaniei.ro/, intenţionează îmbunătăţirea recordului naţional de lansare cu paraşuta de la mare altitudine. Această tentativă este pregătită de mai bine de trei ani cu multă minuţiozitate.

Lansarea cu paraşuta va avea loc dintr-un balon cu aer cald din clasa AX10, de 4.500 m.c., pus la dispoziţie de către domnul ION CONSTANTIN ISTRATE – JOHN http://johnbalon.ro/.

Cel care va executa lansarea este instructorul de paraşutism GABRIEL – DAN CHIRIAC, iar piloţii balonului sunt MIHAI ILIE, Secretar General al Federaţiei Aeronautice Române, pilot şi instructor de zbor şi  MUGUREL IONESCU – CONTA, instructor şi inspector de zbor în cadrul Aeroclubului României, cei care, la 25 martie 2006, l-au ridicat pe Marius Duţă la altituduinea de 10.761 m, conducându-l astfel, spre realizarea unui record mondial de altitudine în lansarea cu parapanta din balon, record nedepăşit până în prezent. http://balonzbor.ro/

Pentru reuşita acestei tentative, pană în prezent  s-au efectuat două lansări de antrenament din balon, pe aerodromul Clinceni – Bucureşti, astfel: o lansare de la 2.300 m în luna septembrie şi o lansare de la 4.000 m în luna noiembrie.

Tentativa propriu-zisă va avea loc pe Aerodromul Sânpetru de lângă Braşov în luna decembrie a acestui an si va încerca depăşirea recordului naţional de 10.000 m.

În caz de vreme nefavorabilă, saltul poate fi reprogramat pe parcursul acestei ierni.

Acţiunea este susţinută în principal de către Aeroclubul României, care va asigura combustibilul balonului, aparatura specifica şi infrastructura, dar şi de către Ion Istrate, Valentin Ionescu http://www.ballfly.ro/, Card Blue, Condor SA http://www.condor-sa.ro/ si White Wolf Club http://white-wolf-club.org/.

Partenerii media ai acţiunii sunt: Digi 24 TV http://www.digi24.ro/, Radio Romania Actualitati – Emisiunea Ca pe roate http://www.romania-actualitati.ro/Categorii/ca_pe_roate-66, Fundaţia Grigore Baştan http://www.fundatiagrigorebastan.com/, Revista Pilot Magazin http://pilotmagazin.ro/ , Paramotor Club – C.S. Universitatea Timisoara http://www.motopara.ro/ şi Centrul de Strategii Aplicate http://www.strategiiaplicate.ro/

Tricolorul românesc dus la mare înălţime, acolo unde îi este locul…

Aerodromul de decolare Sânpetru se află în proximitatea Braşovului.

Site-ul va fi permanent actualizat…

Responses

  1. […] 1 Despre proiect. […]

  2. […] 10.000 de metri, cu cădere liberă de aproximativ 7000 de metri. Pentru realizarea recordului, el a utilizat cele două modele de paraşute gândite şi proiectate de el – BG7M și […]

  3. […] Mai multe informatii gasiti pe site-ul oficial al proiectului aici. […]


Leave a comment